Vi kan börja med en av de tråkiga nyheterna, du kommer sannolikt få corona. Men du kommer också klara dig utan skador och inte drabbas allvarligare än vid en vanlig förkylning, om du inte tillhör någon av riskgrupperna. När du varit sjuk kommer du vara immun mot denna variant av corona och ha ett bättre immunförsvar till nästa säsong.
Idag är det den 14:e mars 2020 och flertalet länder i Europa har stängt eller ska stänga sina gränser för att försöka hindra coronavirusets fortsatta spridning, eller inflödet i landet från länder med stort antal smittade. I varuhus och affärer har många torrvaror som pasta och ris sålts ut, och toalettpapper är slut i princip både hos butiker och hos leverantörer. Sanitetsprodukter och smärtstillande är slut hos apotek när människor hamstrar upp som en förberedelse inför en möjlig karantän.
Folkhälsomyndigheten har också beslutat att endast testa de som är allvarligt sjuka eller är i riskgrupperna då det saknas testutrustningskit. Det innebär att statistiken för antalet smittade inte kommer att kunna rapporteras korrekt och dessutom att virussmittade personer blandas med andra patienter på sjukhusen som ökar spridningstakten.
Sverige och delar av världen där ett stort antal fall har bekräftats går nu in i en ny fas, där fokus ligger på att bromsa spridningen. Så kallad ”flatten the curve”, för att sjukvården ska hinna med. Åtgärderna är både på det individuella planet där människor uppmanas att inte vistas i folksamlingar, ta i hand samt att tvätta händer ofta till nationella åtgärder som reseförbud och förbud mot större evenemang. Åtgärder som kan visa sig behöva förstärkas.
I ett pressmeddelande den 11:e mars gick Tysklands förbundskansler Angela Merkel ut med att Tyskland gjorde bedömningen att 60-70% av landets befolkning skulle bli smittade, då det var ett nytt virus och varken bot eller immunitet finns. Lite avrundat så betyder det 50 miljoner personer, bara i Tyskland. Skulle samma siffror användas i Sverige skulle antalet smittade bli 6-7 miljoner människor.
Antalet intensivvårdsplater med respirator i Sverige är 560 stycken. Man beräknar att cirka 5% av de som blir smittade blir så pass allvarligt sjuka att de behöver intensivvård för att överleva. Inte bara äldre människor eller de med allvarligare sjukdomar. Utan även människor med till exempel diabetes eller astma är i riskgruppen. Genomsnittlig tid en patient behöver intensivvård är 14 dagar, det betyder att de potentiellt 350 000 personer som kommer behöva intensivvårdsplatser max får bli sjuka i en takt av 40 personer per dag under de närmaste 24 åren, för att få tillgång till livsuppehållande sjukvård.
Spridningstakten för viruset måste då hållas till 800 nya smittade per dag, under 24 år. Allt över det riskerar människoliv och stort lidande och misär. Men såklart kommer inte antalet smittade att kunna hållas nere, och dessutom vaccin utvecklas snabbare än 24 år.
Vad som behövs göras på en nationell nivå nu omedelbart är att starta nationell produktion av testkit för Covid-19, snabbutbilda personal som kan utföra delar av testproceduren, öka tillverknings hastighet av skyddsutrustning för vårdanställda bland annat andningsmasker, desinfektionsmedel och slangar till Ecmo-maskiner. Samt att iordningställa ett stort antal nya vårdplatser för sjuka i skollokaler och idrottshallar.
Saknas vilja och handlingskraft och spridningstakten i Sverige fortsätter oförändrad kommer vi i slutet av mars månad se en kollapsad sjukvård och antalet döda kommer vara i tusental, per dag. All fokus från samhället och för alla invånare måste nu vara på att minska spridningen drastiskt för att inte drabbas en total katastrof.
Jonas Wahlin
Opinionsbildare
Svåra ord i en svår tid
Källa: https://www.flattenthecurve.com
Källa: https://www.dn.se/nyheter/varlden/angela-merkel-sju-av-tio-tyskar-kan-insjukna/
Källa: https://www.dn.se/nyheter/varlden/peking-lagger-ut-dimridaer-om-coronavirusets-ursprung/
Källa: https://www.dn.se/nyheter/varlden/darfor-ar-motstandet-mot-att-stanga-granserna-sa-stort/