Under de senaste decennierna så har många nya tekniker kommit och med dem stora löften om att kunna lösa mänsklighetens små och stora problem. Både idag och i framtiden.
Samhället och teknologin utvecklas ständigt och vi har idag tillgång till produkter som gör våra liv enklare, bekvämare och mer sanitära. Bland annat vatten i kranen, avlopp, centralvärme, mobiltelefoner, Internet, Netflix, sociala medier, appar som visar vädret. Men också metoder att göra våra liv friskare som vaccin, antibiotika och modern medicinskt utrustning som röntgen och MRI.
Men vi kan börja med en liten historielektion: I början av 1800-talet kom den industriella revolutionen som möjliggjorde industriell produktion av varor samt ångmaskinen som möjliggjorde effektiva transporter på hav och land.
På 1920-talet uppfanns den första transistorn, och under 1940-talet utvecklas den första elektroniska datorn. På 1990-talet blev Internet tillgängligt för en fler människor.
Dessa teknologier har förändrat vår värld och sättet människor lever. Men har egentligen något förändrats till det bättre för människan?
Ja vi har det renare hemma men fler är allergiska och överkänsliga.
Ja vi har högre bekvämlighet men vi blir svagare och klarar inte lösa saker själva.
Ja vi har tillgång till mer och större variation på mat men vi äter för mycket och blir överviktiga.
Ja vi har sociala medier på mobiltelefonen men samtidigt så är människor mer ensamma.
Ja vi har tillgång till all information men samtidigt vet vi ingenting.
Ja kunskap är tillgängligt men vi kollar hellre youtube-shorts.
Ja vi har vaccin men folk tror inte de fungerar.
Ja vi har mediciner för allt men vi blir sjukare och tar piller för att slippa lösa ursprungs problemen.
Nu kommer den nya teknologin Ai! – Artificiell intelligens. Som jag i del 1 förklarat att det inte är en riktigt intelligens, ännu, men kanske i framtiden. Det hindrar inte människor att fantisera om vad denna teknologi ska göra. Vilka problem den ska lösa – utan att skapa nya problem – för dessa kan Ai’n isåfall också lösa!
Vilket perfekt samhälle Ai och robotiseringen ska göra för människan. Så att vi människor bara ska kunna slappna av, vara sociala och kulturella. Och detta är alltså utopin, Du sköna nya värld.
Och så när vi alla är lyckliga, har tillgång till all möjlig service och Ai’n och robotarna bara vill serva människor hela dagarna så behövs såklart ”medborgarlön”. Eller som jag kallar den lite manipulativt ”basbidrag”, eftersom ideén med Universal basic income (UBI) är att det ska ges ut som ett bidrag utan motprestation, och inte som en lön för arbete. Och såklart behöver ingen jobba i denna magiska värld. Och (!) detta skulle enligt förespråkarna vara en bra sak.
Detta är utopin. Sen finns det andra sidan av detta spekulativa samhälle och det är de som är rädda för teknologin. De ser istället sina mardrömmar i den nya teknologin. De tror på Dystopin. Där Ai’n, möjligtvis tillsammans med robotar tar makten och gör människor arbetslösa, eller ännu värre slavar. Alternativt dödar människorna som bara tar upp plats, som i Terminator filmerna.
Allt handlar egentligen om det psykologiska perspektiv man har och ens fantasier om vad som kommer hända i framtiden. Detta projicerar man sedan på ny teknologi för att kunna låtsas att ens fantasier är verkliga. Man använder ett nytt och okänt element, den nya teknologin som ett medel att rättfärdiga ens egna åsikter och fantasier.
Detta är en ny teknologi som kommer ändra allt. På grund av de framtidsvisioner som jag själv fantiserat ihop och fått inspiration från youtube klipp som ”mystiskt visades för just mig” så vet jag att just min framtidsvision är sann och kommer hända, ”i framtiden”. Om den inte redan ”händer nu”, vilket är oklart eftersom jag i de flesta fall inte ens förstår samtiden.
Men, säger du då, är det inte dessa personer som också har drömmar och idéer. Som skapar innovation och är delaktiga i att bygga framtiden. Svaret är nja, de flesta av oss är bara medpassagerare och följer med strömmen. Vi köper vad som visas i reklamen och försöker positionera oss så att vi når framgång på jobbet eller i vår sociala miljö, dessa koncept är för abstrakta och ger ingen vinning av att sätta sig in i. Även om man såklart kan låtsas. I vissa fall, som till exempel Elon Musks långa och många visioner om Mars handlar i de flesta fall om att skapa hype för hans elbilar.
Men sanningen är att samhället kommer vara ungefär som nu, tråkigt nog och tyvärr.
Vi har ingen riktigt Ai och vi har inga robotar som kan ta över människors arbeten, ännu. Vad som kommer hända är samma sak som hänt om och om igen genom historien, att med ny teknologi så kommer även nya arbetstillfällen. Titta på alla nya typer av jobb som tillkommit senaste 10 åren relaterade till Internet, sociala medier och ändrade konsumtionsmönster, till exempel kodare, youtuber och influenser, för att inte tala om leveranser. De fanns inte här innan. På samma sätt kommer ”Ai” relaterade produkter göra att nya sorters arbeten behövs göras – av människor.
Det finns också anledningar att vi inte vill ha någon Ai eller ”måsteföljande” robotisering av samhället. Men det kommer i del 3 om Ai.
Jonas Wahlin, Opinionsbildade text för oss som inte är Ai – vi lovar.