Människan har bedrivit handel i tusentals år, från början sannolikt en ren byteshandel som delvis övergått till mynt och metaller, av praktiska skäl eftersom det är lättare att bära med sig och förvara. Värdet kan då också bestå under längre tid.
Idag kallar vi det pengar eller likvider och finns främst i digital version på banken som vi kan handla med både i butik och online, det låter modernt men är bara en nyare versionen av byteshandel.
Vi kan också ha olika tillgångar, som då är orealiserade värden, i fasta tillgångar som en bostadsrätt eller konst, eller i digitala tillgångar som aktier (även om det representerar del av fysiskt företag). Allt kan ha värde, men allt har inte värde. Vad är det som ger något värde överhuvudtaget?
Det är efterfrågan som ger det värde och sätter dess pris. Alla behöver mat för att överleva och tak över huvudet, men vad är du villig att betala? Det beror helt enkelt på situationen. En flaska vatten är värd 15 kronor om du köper den i butiken idag, den får sitt värde av att du eller andra är villig att betala 15 kronor för den. Varför inte 150 kronor då? Nej, för att det går att köpa för 15 kronor i andra butiker, så utbudet överstiger efterfrågan. Om du är i en öken och var jättetörstig då, hur mycket är flaskan med vattnet värt då? Mycket mer, eftersom efterfrågan (din törst) är hög i relation till utbudet (finns ingen butik i öknen).
Finns pengarna på börsen på riktigt? Orealiserade värden som aktier är istället en produkt med spekulativt värde och är inte riktiga pengar utan måste säljas då. Aktiens värde och därmed företagets totala värde är helt baserat på vad sen senaste aktien såldes för, den summan gånger antal aktier så har du företagets börsvärde. Försöker du realisera många aktier samtidigt (sälja och göra till riktiga pengar) så kommer det påverka kursen. Det är antagligen ett säljtryck, att många försöker bli av med aktier, vilket påverkar kursen ner. Eller köptryck, att många försöker köpa. vilket påverkar kursen upp.
När en aktie går ner försvinner del av det spekulativa värdet. Man kan tolka det som att man förlorat pengar eller att värdet har försvunnit. Men pengarna fanns aldrig där på riktigt. De enda riktiga pengarna är de som tas ur aktien när någon säljer, de är realiserade tillgångar. Alla aktiers eller börsens värde kan aldrig realiseras helt, pengarna existerar helt enkelt inte. Du köper en ”spekulativ produkt” och får sen pengar när du säljer den.
Dina pengar på börsen är inte riktiga och har aldrig varit.
Vad är då pengar, eller valuta, och vad ger valutan värde? Svaret är masspsykologi. Vi tror alla gemensamt att pengar har ett specifikt värde och vi accepterar det. Det är en slags undermedveten överenskommelse mellan människor. ”Jag accepterar att svenska kronan har ett värde och jag ska använda den för att bedriva byteshandel, jag litar på att staten ska agera så att kronans värde består.”
Prisvariationer över tid påverkar också valutans värde. Idag får du ett paket kaffe, 900gram kyckling och en påse apelsiner för 221 kronor på Willys. För 100 år sen var det en familjs månadsinkomst. Ökar priserna är det inflation, minskar priserna är det deflation.
Anledningen till prisökningar kan bero på flera olika saker, bland annat brist på råvaror, fördyringar i förädlingskedjan, ökade löner, ökad efterfråga på produkten, transportkostnader och tullar. Att öka penningmängden är också inflationsdrivande, eftersom det sker genom att man ger ut billiga lån med låg ränta, vilket ökar utbudet på pengar.
Varor i matbutiken kan ha en lång produktionskedja med odling, förädling och transporter över hela världen. Andra varor har ännu längre produktionskedja, som bilar. Där råvaror till exempel utvinns i Afrika, förädlas i Kina, delar byggs i Europa och sätts ihop i USA. Vart är den bilen byggd och vem ska betala tull?
Pengar är en del av den mänskliga skapelsen ekonomi. Ett extremt starkt verktyg som om används rätt kan skapa imperium, såväl som stjälpa dem om den missköts.
Vi är alla en del av ekonomin, där miljontals människor sitter ihop genom produktion och leveranskedjor. Där du som konsument av en kopp kaffe eller ett par gymnastikskor är den som bestämmer efterfrågan och ett acceptabelt pris. Du är konsumentens makt. Pengar är påhittade, men helt nödvändiga för att ha ett fungerande samhälle.
Jonas Wahlin, Oberoende skribent